Ezüst

Pár évtizede még nem igen volt olyan polgári lakás, amelyikben ne találtunk volna valamilyen ezüst tárgyat. Biztosan mindenkinél felbukkant egy-egy kiskanál, cigarettatárca esetleg egy gyertyatartó. A mai háztartások nagy részéből már kikoptak ezek a tárgyak, így ma már csak a régiség kedvelők keresik őket.

Honnan tudom megállapítani, hogy valóban ezüstöt veszek?

Megtévesztő lehet a korrózió, például eredetileg a réz zöldül, az ezüst inkább barnul, feketedik, de egy dohos pincében tartott ezüst tárgy is zöldesre színeződhet adott esetben. A hivatalos fémjeleket keressük. A régi ezüst tárgyakban ötszirmú lóhere és Diana-fej van 2-3 milliméteresben. A fémjelet is tudják hamisítani, de nem jellemző. Az újabb tárgyaknál saját mesterjegyet is vésnek bele, e mellé ütik a hivatalos fémjegyeket, amelyek mutatják, hogy mekkora az ezüsttartalma a tárgynak.

Örökölt, de nem tudja, hogy mennyit érhet a tulajdonába került ezüst tárgy? Szeretné értékesíteni ezüst tárgyait, de nem tudja, hogy mennyit kaphat értük? Nem bízik a régiségkereskedők “becsületes ajánlataiban”? Nem bízik a kereskedők alkalmazásában álló becsüsökben? Jobban bízik egy független, képzett becsüs szakvéleményében?

KAPCSOLAT