Bútor

Hány éves kortól tekintünk antiknak egy adott bútort vagy műtárgyat? Ez szakembertől függ, de általános vélekedés az, hogy azt a tárgyat tekintjük antiknak, amely elmúlt legalább százötven éves.

Ezen bútorok valamely, nem a mai művészettörténeti korszak, vagy stílus jegyeit magán viselő bútordarabok. A legtöbb országban ezek a 100-150 és afeletti például 200. születésnapjukat megért antikvitásokat jelölik.

Az antik szó jelentése: Az antique francia szó, amely viszont a latin antiquus vagy anticus szóból ered. Jelentése: régi, a régmúltban keletkezett, öreg, tiszteletre méltó. Hogy mitől antik az antik? Van néhány apró részlet, ami segít felismerni, hogy valóban értékes darabbal van dolgunk. Az antik bútorok teljesen egyedi darabok, még ha készítője készített is belőlük esetleg kettőt, azok sem tökéletesen egyformák.

Könnyű dolgunk van, ha az adott bútornak vannak fiókjai, ez esetben nézzük meg őket alaposan. Ha a fiók belsejében, az oldalak összeillesztésénél fecskefark csapolást látunk, biztosak lehetünk benne, hogy a bútor kézzel készült, másik biztos jel, ha a fiókok szélein fűrésznyomokat látunk. Ha a fiókok belsejét megnéztük, érdemes szemügyre venni az aljukat és a hátuljukat is. Itt láthatunk szignókat. Ha a bútornak nincsen fiókja, a bútor hátulján vagy alján keressük ezeket. A 19. század végétől az 50-es évekig a gyárban készült bútorokat már pecséttel is ellátták.

Örökölt, de nem tudja, hogy mennyit érhet a tulajdonába került bútor? Szeretné értékesíteni bútorait, de nem tudja, hogy mennyit kaphat értük? Nem bízik a régiségkereskedők “becsületes ajánlataiban”? Nem bízik a kereskedők alkalmazásában álló becsüsökben? Jobban bízik egy független, képzett becsüs szakvéleményében?

KAPCSOLAT