Hogyan legyél műtárgy szakértő?

 

Az átlagember számára a műtárgyakhoz, régiségekhez értő ember (becsüs, művészettörténész), afféle csodabogárnak, különleges tudás birtokosának tűnik. Ezekről az emberekről azt feltételezzük, hogy tudásuk végtelen és egyaránt jól értenek az egyiptomi sírkamráktól a new-yorki modern művészeti ágakig mindenhez. Ők azok, akik ránéznek egy réz darabra és rögtön meg tudják mondani, hogy az egy dél-mongóliai harcos lovát díszítette a XII. században. Természetesen az értékét is fejből tudják, azonnal és tévedés nélkül.

Irigylésre méltó emberek az biztos. Ugye te is szeretnél ennek a titkos tudásnak a birtokosa lenni? Jó lenne érteni minden műtárgyhoz és régiséghez? Kíváncsi vagy, hogy milyen különleges módszerekkel lehet befogadni ezt a rengeteg információt?

Most megtudhatod, hogy hogyan készülnek fel ezek a különleges tudású emberek! Nincs más dolgod, mint elolvasni ezt a cikket és megfogadni azokat a tanácsokat, amiket olvastál benne.

Az első és legfontosabb, amit meg kell értened, hogy a fent leírtak nagy része nem igaz. Bármilyen jól is hangzik és jól mutat a filmekben, nincsenek olyan emberek a földön, akik minden régiséghez vagy műtárgyhoz egyformán értenek. A helyzet az, hogy mindenkinek van egy olyan területe ezekben a dolgokban, amihez jobban ért, de a többi területhez csak egy általánosabb tudással rendelkezik. Ezzel neked is így kell lenni. A műtárgyak világában biztosan már most is van olyan terület, amit jobban szeretsz. Ez így a normális, legyen ez majd a szakterületed.

Az iskolák

Milyen iskolai végzettség kell ahhoz, hogy műtárgy szaki legyél? Alapvetően bármilyen, ami a művészetekkel foglalkozik. A legjobb, ha művészettörténész az alap végzettséged, de ez nem feltétele annak, hogy jó szakember legyél. Jó megoldás lehet, ha beiratkozol egy becsüs tanfolyamra. Elsőként azon belül is a műtárgybecsüst ajánlom. Ezekben az egy éves tanfolyamokban általánosságban lehet kapni egy olyan tudást amivel már el lehet indulni a további képzések irányába. Ott megtanulhatod azt, hogy milyen ágai vannak a műtárgyaknak és kapsz egy olyan alapot amiből építkezni tudsz. Az nagyon fontos, hogy egy ilyen tanfolyamtól ne várj többet, mint az általánosságokat. Ha elvégezted még nem leszel szakértő és a tárgyak értékmeghatározása sem fog jól menni. Ennek ellenére nagyon jó bevezetés ebbe a világba. Ha elvégezted a műtárgyas képzést, folytathatod a festmény, a bútor-szőnyeg, érme stb. tanfolyamokkal.

Ezek mellett jelentkezz minél több rövidebb (1-5 alkalmas) kurzusra is. Ezeken már általában egy-egy speciálisabb téma kerül terítékre és mélyebben el lehet merülni az adott területben. Ezeket a kurzusokon jó kapcsolatokat is szerezhetsz.

A kapcsolatok

Miért is van szükséged jó kapcsolatokra? Nagyon egyszerű. Mivel lassan te is valamelyik területen jobb leszel a többieknél, észreveheted, hogy ezekben a kérdésekben hozzád fordulnak az ismerőseid. Természetesen ugyanezt te is megteheted majd.  Ehhez viszont ki kell építsd a saját kapcsolati hálódat. Kellenek majd olyan ismerősök, akikhez fordulni tudsz, ha valamilyen tárggyal nem boldogulsz. Az iskolákban, tanfolyamokon megtanult alaptudás arra való, hogy el tudd dönteni az adott tárggyal kihez fordulj. De honnan lesz neked ilyen ismerőshálód? Leginkább az iskolákból, tanfolyamokból, kisebb kurzusokból. Figyeld meg, hogy a tanuló társaid közül kinek mi az erőssége és írd fel magadnak. Barátkozz, beszélgess a szünetekben. Nem túl nehéz ám, mert a hobbitok közös, mindenki örülni fog, hogy valakivel beszélhet ezekről a témákról (otthon általában nincs kivel).

Fontos kapcsolatok, amiket a tanárokkal, oktatókkal, előadókkal alakítasz ki. Ezek az emberek általában elismert tudással rendelkeznek a saját szakukban, sokszor valamelyik múzeumban dolgoznak vagy más olyan területen, ahol további szakemberekkel vannak kapcsolatban. Nagyon sokat tudnak segíteni a későbbiekben. A tanár-diák viszony őket is arra készteti, hogy egy életen át segítsen majd, ha kérdésed van felé. Mindig próbáld meg megszerezni az oktatók elérhetőségét! Nagyon jól fog jönni később. Fontos, hogy ezeket a kapcsolatokat rendezd egy jó táblázatba, hogy onnan könnyen megtaláld a szükséges embert, az adott tárgyhoz, ha szükséges.

A könyvek

Lehet, hogy a mai világban meglepő, de nagyon sok tudáshoz jutsz hozzá, ha szakkönyveket vásárolsz. Az internet is jó dolog és sok mindent meg lehet találni rajta, de egy-egy katalógust vagy albumot nem pótol. Próbálj magyar íróktól beszerezni mindent, amit csak lehet, mert a rengeteg angol és amerikai csilli-villi könyvben ( pl. Miller’s sorozat) szereplő tárggyal szinte sosem fogsz találkozni nálunk, így nem adnak hasznos tudást. Nem elég megvenned, olvasd és lapozgasd őket gyakran!

A teljesség igénye nélkül, az alábbi írok könyveit javaslom elsőként beszerezni: P. Brestyánszky Ilona, Csenkey Éva, Hárs Éva, Pallai Sándor, Ötvös Nagy Ferenc, Sikota Győző

Múzeumok

Egy amatőr számára az egyik legnehezebb kérdés egy tárggyal vagy akár egy festménnyel kapcsolatban, hogy értékes-e vagy csak bóvli. Ezt az érzékedet fejlesztheted nagyon jól, ha sokat jársz múzeumokba. Fontos, hogy ne csak a legnagyobbakba (Iparművészeti, Nemzeti Galéria), hanem kisebb olyan tárlatokra is ahol „elérhetőbb” dolgokat állítanak ki (pl. Gorka múzeum Nográdverőce). Ezeken a helyeken testközelből láthatod a jó minőségű, értékes darabokat. Lassan kialakul majd az az érzéked, hogy ránézésre megállapítsd (az esetek nagy részében), hogy valami műtárgy-e vagy bóvli.

Bolhapiacok, aukciók

A bolhapiacokon, aukciókon fejlesztheted az árazási képességeidet. Az aukciókon a legmagasabb árakat, a bolhapiacokon az általános árakat ismerheted meg. A piacokon kérdezősködj gyakran, hogy mi mennyibe kerül (bátran oszd el kettővel az első kapott árat!), fogdosd a tárgyakat, hogy érezd, milyennek is kell lennie.  Sok hamisítvánnyal is találkozhatsz, ezek felismeréséhez segítség lehet a sok múzeumba és kiállításra járás, de ami még inkább, hogy tudnod kell, hogyan készül az adott tárgytípus.

Gyárlátogatás

Ha első kézből akarsz információt a legjobb, ha elmész minden olyan helyre, ahol láthatod, hogy hogyan készül az adott tárgytípus. Sok helyen szerveznek ilyen látogatásokat, hogy megismertessék a gyár munkáját a nagyközönséggel. (Ilyen például a Herendi gyár mini manufaktúrája is.) Használd ki és ne feledd, ez is remek hely ahol kapcsolatokat építhetsz! Ki lenne jobb szakértő az eredetiség megállapítására, mint aki 20 éve festi a Herendi porcelánokat?

És végül

Fontos, hogy mindig nyitott szemmel járj, és soha ne gondold, hogy neked már nincs mit megtanulni. Mindig legyenek kétségeid a tudásodban, legyél óvatos egy-egy tárgy megítélésekor. Használj ki minden lehetőséget, amikor új információkhoz juthatsz. Soha ne szégyellj kérdezni, fontos, hogy megértsd, amit megtanulsz.

Ha a fenti tanácsokat betartod és rendszeresen foglalkozol a tudásod bővítésével, hamarosan észre fogod venni, hogy egyre több lesz az olyan tárgy, amit azonnal felismersz. Egyre többször lesz olyan érzésed, hogy otthonosan mozogsz a műtárgyak világában. Nagyon jó érzés lesz, csak rajtad áll mikor jutsz el odáig…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük